Wiosenna edycja Restaurant Week odbędzie się pod hasłem: “IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji”. Festiwal będzie więc wielkim świętem powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są najlepsze flagowe dania topowych Chefów. Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania jarskie, rybne oraz mięsne w specjalnej cenie 59 zł (-10zł Blik), która wspomoże odbudowanie się branży gastronomicznej.
Restaurant Week rusza na pomoc restauracjom
- Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów. Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych Gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji Goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji “w pigułce” - tak, aby Goście prócz samej atmosfery restauracyjnej mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach.
Setki najlepszych restauracji
W Festiwalu weźmie udział prawie 400 najlepszych restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Jeśli chodzi o poznańskie restauracje, będą to: Kuchnia i Wino, Rynek – Sheraton; wrocławskie Enigma RestoBar, Art. Restauracja, Folgujemy, Vertigo Jazz Club & Restaurant; lubelskie MOJO Kuchnia & Przyjaciele, Legendy Miasta; podhalańskie Krajobrazy, Novobilski, Góralska Tradycja; rzeszowskie Lukr, Kucharze, Patio; śląskie Ważne Miejsce (Katowice), Boska (Gliwice); toruńskie Hotel Nicolaus & Culinary, El Barrio; mazurskie Restauracja Hotelu Omega, We Młynie; szczecińskie Palmyra, Va Banque; białostockie Świętojańska 21, Kwestia Czasu oraz łódzkie Powidok, Fatamorgana.
Poznańscy debiutanci
DOLCE VITA STARY BROWAR
Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Poznania restauracja Dolce Vita w Starym Browarze. To miejsce z prawdziwą włoską kuchnią, inspirowane włoskim style życia, mentalnością, witalnością i gościnnością. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. ravioli z kaczką z sosem z grzybów leśnych i parmezanem lub w wersji wege ze szparagami, mascarpone, pomidorkami koktajlowymi, ziołami i sosem śmietanowym. Na deser włoski przysmak – sorbet cytrynowy z limoncello. Kto ma ochotę na podróż po kulinarnej mapie Włoch?
PROJEKT ALFA
Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja specjalizująca się w kuchni regionalnej! W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. gołąbka nadziewanego kaszą gryczaną, warzywami oraz grzybami z pomidorowym sosem. Danie mięsne to grillowana polędwiczka na musie dyniowym, demi glace o smaku porto z dodatkiem orzechowej brukselki. Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!
YATTAI SUSHI BAR ŁĘCZYCA
Dalekie podróże to jedynie marzenie? Co powiecie na kulinarną podróż do Azji? Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i zdecydować się na Yattai Sushi Bar Łęczyca – restaurację łączącą tradycję z nowoczesnością. W festiwalowym menu znajduje się mi.in sashimi roll z pikantnym tatarem z łososia i kalmarem w tempurze oraz kizumaki z łososiem, serkiem, ciasteczkami i sosem malinowym. Słodki deser to mus czekoladowy z miso i wiśniami. Nie przegapcie takiej szansy i koniecznie sprawdźcie festiwalowe menu tej restauracji!
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem. Dzięki Partnerowi Higienicznemu restauracje otrzymały nowy spray CIF Disinfect & Shine. Czyszcząco-dezynfekujący CIF Disinfect & Shine skutecznie czyści i zabija 99,9% bakterii i wirusów*, w tym wirusa choroby COVID-19[1]. Restauracje otrzymały również Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi, na podstawie której odbywa się Festiwal.
fot. materiały prasowe