Wegetarianie — pomocnicy w ratowaniu Ziemi

11 stycznia obchodzimy Dzień Wegetarian, czyli osób, które zdecydowały się na wykluczenie mięsa ze swojego jadłospisu. Warto przy tej okazji wspomnieć o licznych korzyściach płynących z praktykowania owej diety.

Obecnie na każdym kroku słyszymy o ochronie środowiska i ratowaniu naszej Planety. Okazuje się, że to, co jemy, ma na to kluczowy wpływ. Zminimalizowanie spożycia mięsa może pomóc w ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych nawet bardziej niż zrezygnowanie z samochodu!

 

Polska, a wegetarianizm

Jeszcze kilkanaście, a nawet kilka lat temu znaczna część Polaków traktowała wegetarianizm jako wymysł czy dziwne upodobania. Aktualnie dzięki licznym kampaniom, książkom, profilom na social mediach świadomość naszych rodaków na ten temat się zwiększyła. Z badań statystycznych wynika, że obecnie około 20% Polaków to wegetarianie, a aż 57,8% planuje ograniczyć spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych.

 

Inne badania wskazują na to, iż Polacy coraz lepiej rozumieją wyzwania związane ze zmianami klimatu, jednak w mniejszym stopniu niż reszta Europy deklarują działania na poziomie indywidualnym, które mogłyby przełożyć się na korzyści dla środowiska.

Wpływ hodowli zwierząt na środowisko

Masowa hodowla zwierząt to jeden z głównych czynników przyczyniających się do zmian klimatu, gdyż odpowiada aż za 14,5% emisji gazów cieplarnianych wynikającej z ludzkiej aktywności. Duży problem stanowi emisja metanu pochodzącego z fermentacji jelitowej bydła, czyli tzw. krowie gazy, a także zagospodarowanie odchodów zwierzęcych.

Jak wiemy, aby zwierzęta rosły potrzebują paszy. Powoduje to, że ponad 50% światowych zbiorów przeznacza się na wykarmienie zwierząt hodowanych na mięso. Natomiast aby wyprodukować paszę, potrzebne są połacie pól uprawnych, które nierzadko powstają w miejscach lasów. W ciągu ostatnich 50 lat 90% zniszczeń lasów deszczowych w Amazonii jest związanych z masową hodowlą zwierząt.

Wprowadzanie zmian

Rozwiązania są proste. Aby pomóc w ochronie środowiska wystarczy ograniczyć konsumpcję mięsa i produktów odzwierzęcych. Niezależnie od tego, czy ktoś ograniczy spożycie mięsa o jeden posiłek w tygodniu, o połowę czy zrezygnuje z niego całkowicie, przyniesie to upragnione, pozytywne skutki.

Dieta wegetariańska wcale nie musi być trudna. Istnieje wiele zamienników mięsa takich jak grzyby, boczniaki, soja i jej przetwory, tofu czy rośliny strączkowe. Również w marketach z łatwością znajdziemy takie produkty jak sojowe parówki, leczo z ciecierzycą, hummusy, gotowe kotlety i pasztety sojowe, a nawet vege burgery.

Tutaj propozycja dla tych, którzy chcieliby spróbować własnoręcznie przygotowanego, wegetariańskiego dania w domu:

Kotleciki z ciecierzycy

Składniki:

– 40 dkg ciecierzycy

-3 łyżki kaszy jaglanej

-1 cebula

-2 ząbki czosnku

-sól

-pieprz

-zioła prowansalskie

-bułka tarta

-tłuszcz do smażenia

Ciecierzycę namaczamy przez kilka godzin. Gdy jest już odpowiednio namoczona, odlewamy wodę i nalewamy świeżej. Następnie ciecierzycę gotujemy przez półtorej godziny. Gdy jest gotowa, dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę i czosnek, doprawiamy i przechodzimy do miksowania. Formujemy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Smacznego!

 

Udostępnij!
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pocket

Podobne posty

Skontaktuj się z nami!

Kto pyta nie błądzi

flesz.wnpid@gmail.com

Zapisz się do newslettera Flesza

Bądź na bieżąco z nowościami w akademickim świecie i otrzymuj od nas podsumowania tygodnia!

* Pole obowiązkowe