Różne odmiany tej samej herbaty

W naszym przekonaniu słowo „herbata” nierozerwalnie połączyło się z wizją parującego z kubka napoju, chociaż tak naprawdę jest to nazwa gatunku roślin. To pokazuje, jak duży wpływ na myślenie mają przyzwyczajenia i uogólnienia. Jak skończyć z tymi uproszczeniami? Poznając różne rodzaje herbaty.

Jak te „różne” rozróżnić?

Potocznie rozróżnia się 2, maksymalnie 3 gatunki. Rodzajów herbaty jest jednak zdecydowanie więcej, a powstały one w wyniku stosowania przeróżnych technik produkcji. Najpopularniejsze z herbat to: czarna, zielona, biała, ulung oraz herbaty aromatyzowane.

HERBATA CZARNA

Znana na całym świecie, obecna w codzienności prawie każdego człowieka – niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie bez niej dnia. Do jej pozyskania wykorzystuje się różne procesy: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Czarną herbatę dzieli się na następujące kategorie: Pekoe, Broken Pekoe, Souchong – te trzy różnią się między sobą wielkością zbieranego surowca i sposobem zbierania. Ostatnią kategorią jest pył herbaciany, którego używa się do produkcji herbaty ekspresowej, czyli takiej w torebkach.

HERBATA ZIELONA

Gromadzi coraz większe grono wielbicieli, a to ze względu na jej rozsławione miano najzdrowszej herbaty na świecie. Aby ją uzyskać, liści nie poddaje się fermentacji, ale suszy się je od razu po zerwaniu. Dzięki temu zabiegowi zachowuje więcej cennych składników. Zieloną herbatę jednak trzeba umiejętnie przyrządzić, bo źle podana może nabrać gorzkawego posmaku.

HERBATA BIAŁA

Mniej popularna niż zielona, ale też cieszy się uznaniem wielu. Jest dużo delikatniejsza w smaku od swojej zielonej koleżanki, dlatego jeśli dla kogoś zielona jest zbyt intensywna, biała herbata może być dla niego dobrą alternatywą. Swoją nazwę zawdzięcza nie barwie naparu, bo jest słomkowożółty, lecz dzięki sposobowi pozyskiwania. Powstaje z młodych pączków kwiatów, ich zebranie możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których mają zostać zerwane pączki często zabezpieczane są przed słońcem, aby zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Uważa się, że biała herbata to rodzaj, który zawiera najwięcej antyoksydantów.

HERBATA ŻÓŁTA

Prawdopodobnie najmniej znana odmiana herbaty, chociaż obecnie uważana jest za najszlachetniejszą. Proces, w którym powstaje jest też wyjątkowo skomplikowany – zebrane liście najpierw się podgrzewa, potem studzi, suszy i znowu podgrzewa. Proces ten jest kilkakrotnie powtarzany, a trwać może nawet 3 dni. Ma lekko cierpki posmak.

HERBATA CZERWONA

Zwana Pu-erh, w Polsce mówimy na nią czerwona. Żeby ją uzyskać, liście poddaje się dodatkowemu procesowi fermentacji i leżakowania. Z powodu korzystnych dla zdrowia właściwości, m.in obniżających cholesterol czy pomagających przy redukcji masy ciała, różne historyczne przekazy mówią, że np. w czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza.

HERBATA NIEBIESKA

Brzmi intrygująco i ekstrawagancko, prawda? Można spotkać ją też pod nazwą turkusowa lub szafirowa, te różne nazwy określają herbatę ulung, której jednak kolor po zaparzeniu bliżej jest odcieniowi herbaty zielonej. Niebieską herbatą mylnie nazywany jest napar z tropikalnej rośliny – klitorii ternateńskiej, który faktycznie ma kolor niebieski. Aby otrzymać herbatę ulung, liście camelli chińskiej (herbaty chińskiej) po zerwaniu pozostawione są na słońcu. Później zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach, aby obtarły się brzegi liści. Czynności te powtarza się na przemian, aż do momentu uzyskania żółtawego koloru liści. Wtedy poddaje się je lekkiej fermentacji i procesowi palenia.

HERBATY AROMATYZOWANE

Otrzymujemy je, gdy pomieszamy różne rodzaje herbat wraz z dodatkowymi aromatami. Robi się to tuż przed pakowaniem, czyli po dokonaniu wszystkich procesów związanych z produkcją poszczególnych odmian. Najczęściej dodawanymi aromatami są płatki kwiatów czy owocowe esencje zapachowe.

HERBATY PRASOWANE

Nie jest to żaden nowy rodzaj herbaty, lecz sposób jej pakowania i sprzedaży, który również został wynaleziony w Chinach. Za panowania dynastii Tang, wytwarzano herbatę w formie kulek – jak? Liście wystawiane były na działanie pary, prasowano je i dopiero w ostatnim kroku poddawano suszeniu.
Do produkcji herbat prasowanych mogą być stosowane całe liście, liście łamane czy pył herbaciany (uznawany za najgorszy rodzaj surowca, często używany do produkcji herbaty ekspresowej) niezależnie od tego, z jakiego gatunku herbaty pochodzą. Obecnie wykorzystuje się prasę hydrauliczną, która prasuje herbatę na kształt płytek.

Szeroki wybór herbaty nie pozwala na nudę czy powtarzalność. Jest ich tyle, że każdy na pewno znajdzie swój ulubiony smak. A nawet jeśli dojdzie do wniosku, że ma jej dość – na rynku dostępne są mieszanki smakowe, których jest tyle, ile dusza zapragnie!

Udostępnij!
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pocket

Podobne posty

Skontaktuj się z nami!

Kto pyta nie błądzi

flesz.wnpid@gmail.com

Zapisz się do newslettera Flesza

Bądź na bieżąco z nowościami w akademickim świecie i otrzymuj od nas podsumowania tygodnia!

* Pole obowiązkowe